thts me

Monday, 30 April 2012

Cowards do that, and that ain't you ! You're Better than that !

salam semua





" pernah tak kita renungkan sekejap .. macam mana perilaku kita hari ini " 


em , aku kadang2 je .. bila tgh sorg2 or maybe tengah dalam kesempitan atau dihimpit dengan masalah yang belambak , aku akan terpikir pasal hal2 begini .. kenapa ya ?


mungkin disebabkan lambakkan masalah , yang buat aku tertekan hingga sampai ke satu tahap yang aku sendiri mungkin rasa LOST !!!! aduyai , takde orang lain ke nak disalahkan .. kenapa mesti aku ?


so , dari situ .. aku akan mulalah duduk dalam bilik, terperuk lama2, kemudian, pikir2 dan pikir .. semata-mata hanya ingin mencari jawapan kenapa MESTI AKU !!!


masalah macam nie acapkali menjadi masalah terhadap aku .. kadang2 bole jadi seperti hilang tak keruan bila asyik pikirkan hal nie.. 


Tetapi , dari situ sebenarnya aku akan mula mempelajari sesuatu.. malah BUILD UP my self-confident .. yela , mana mungkin orang yang nak BERJAYA , tidak diuji oleh pelbagai masalah .. jadinya , anggapan aku terhadap segala masalah tue , adalah NORMAL bagi setiap orang. setiap org pasti akan lalui nya juga. just tunggu untuk masanya tiba je .. emmm , dari situ memang akan uji segala tahap sabar , kekuatan , ketabahan , kecekalan dan sebagainya lah .. and then , hadapilah masalah itu dengan sebaik mungkin. 





sedikit perkara tentang masalah. tiada siapa boleh lari dari masalah , semua pasti orang ada. yang membezakan antara orang yang BERJAYA dengan yang KURANG BERJAYA adalah bagaimana kita menyelesaikan masalah tersebut .. BUKANLAH selesaikan masalah itu bermaksud selesai dengan lancarnya or terbaik , dan tiada terkesan apa2 pun dari masalah tersebut .. bukannya begitu dan MENIPULAH bagi saya kalau dikatakan mereka itu selesai masalah secara penuhnya ..  


sedikit rahsia yang terdapat pada mereka yang berjaya ini , KUNCI nya adalah pada KUATNYA mereka dalam mengharungi masalah tersebut .. 





sakit tetap kena akan rasa beb !! mana ada takde rasa sakit. namun , sebesar mana sakit yang mampu kita tanggung ? seberapa lama sakit itu nak di tanggung ? .. itu yang seharusnya difikirkan bagi atasi masalah tersebut. sekali lagi kita bukan boleh 100% akan bebas dari masalah ..masalah tetap akan datang dalam apa jua situasi dan pada apa jua masa .. tak kiralah kita tgh BERAMAL kah or BERMAKSIAT kah , tetap jua akan datang .. masalah setiap orang berbeza-beza , so cara nak atasinya pun berbeza .. hanya kita sahaja yang boleh menentukan APAKAH KITA MAMPU UNTUK HADAPI NYA ?


bila aku kena macam nie .. orang2 terdekat aku lah yang naikkan semangat aku .. segala hal masalah semua , aku share dengan mereka yang concern .. yang tak concern tue , emmmm .. aku x berharap apa2 sebab mungkin dia tak berapa kenal dengan kita . so it's ok.. bukan semua orang should we share about our problem right ? karang nanti lain jadinya pula.. aku biasanya stick dengan certain people je .. yeah , certain je.. itulah satu-satunya cara untuk aku keep stay utk achieve my goals and dreams . 





impian aku , bukannya kecil nilainya yg boleh kita ibaratkan seperti batu dijalanan yang kerap di sepak2 sembarangan(tak bermakna batu dijalanan tak berguna langsung ya). tapi , impian aku adalah sangat BESAR !! MAHAL !! dan SANGAT BERHARGA !!! kalau nak banding dengan BERLIAN , lagi mahal agaknya kowt. (aku bukan suka berlian pun , hanya nilainya je aku suka ) so , itu lah rupanya DREAMS aku.. 


so , this sharing aku letakkan sebagai entri kali ini kerana aku rasa, aku seronok untuk berkongsi tentang masalah BESAR ini .. besar ke ? emmm ... ok lah , aku tinggalkan korang dengan satu kata2 ringkas ini .. 


 " Kalau impian kita besar , masalah yang mendatang sebesar mana sekalipun .. tetap kita akan hadapinya hingga kita tercapai "


#Tambahan2
#korang pernah tengok cerita ROCKY tak ? wataknya bernama ROCKY BALBOA .. dia nie bekas peninju ..  walaupun dah tua , impian dia untuk bertinju semula tidak pernah luntur .. macam2 halangan dia hadapi , baik halangannya dari Kementerian Peninjuan (main tembak je) yang pada mulanya tidak melepaskan dia untuk mendapatkan LESEN untuk bertinju semula .. dan halangan seterusnya, anaknya pula berang dengan keputusan bapanya , yang bagi nya telah memalukan nama baik anaknya kerana impian bapanya itu selalu menjadi bahan sindiran oleh kawan2 anaknya terhadapnya .. rasanya korang semua mesti tengok kowt !! tgk tau , cerita lama pun , kadang2 memang inspiring .. so , aku tinggal kat korang dengan satu scene yang terdapat dalam cerita tersebut ! MESTI WAJIB TENGOK TAU !!!! MESTI MESTI MESTI !! PASTU COMMENT OK !! =) 



#ini adalah full part untuk scene tersebut, 
kalau nak jelas lagi apa yang disampaikan tgk video yang bawah sebab ada subtitle, 
amat disarankan untuk tgk kedua-duanya ..






ok , salam ..

Tuesday, 17 April 2012

Kini Kami adalah HERO !

salam semua


hujung minggu yang lepas , kami join ZERO2HERO .. have fun ? yeah !! fun sangat2 ..
Zero to Hero kali ini adalah yang ke-3 buat aku dan first time aku rasa Zero 2 Hero nie sangat gempak. kali nie byk sangat agenda-agenda best. gimik2 nya mmg tip top dan macam-macam lagi lah dan part paling best adalah aku tak pergi sorang-sorang :)


13hb April 
kami semua berkumpul di rumah aku.dkat shah alam. ada yang dari sungai besar , teluk intan, ampang and tak lupa jugak yang duduk area s.alam jugak .. mereka nie semua ex-schoolmate aku di mrsm dulu.


gambar: kami semua berkumpul dan semalaman dirumah aku.
yang penting keesokannya gerak sama2. 
mereka mmg willing to sacrifice for their own future.hehe. 

14hb April
so , pagi tue gerak se awal pukul 7.45am. mulanya plan nk gerak sesudah subuh ataupun paling lewat pukul 6.30am . disebabkan aku bangun lambat , kitaorg pun gerak lambat .. haha


pastu, kita orang ke jalan reko dulu.. di hentian kajang .. nak angkut seorang member aku .. hafiz namanya. so , mulalah journey kami ke Tiara Beach Resort , Port Dickson.. 


mulanya cuak2 jugak nak ke sana. mana tak nya, beberapa hari sebelum nak berangkat digemparkan dengan berita gempar bumi.. dan yang lagi menggerunkan , amaran tsunami dikeluarkan untuk tempoh beberapa hari .. antara pantai yang tersenarai dalam amaran tersebut adalah Port Dickson .. pergghhh mana tak cuakkan .. so , kami gerak juga dan doa dekat ALLAH harap dijauhi malapetaka , kerja mesti diteruskan juga right ? so pergi jugak ke PD ..


sesudah sampai di pd , BANJIR lah pulak ! sebab hujan yang lebat agaknya. teruk der aku cakap ! dari situ , kawan aku ada ajar camne nak rentasi air banjir yang dalam. supaya apa , supaya kereta tak rosak. so, free2 je dapat ceramah simulation banjir, bertambahlah ilmu hidup aku ..


gambar: Banjir teruk beb ! tapi nasib baik lah banjir bukannya tsunami !


kemudian alhamdullillah , sampai jugak dekat Tiara Beach Resort. so , mulalah session training.. 
speaker dijemput khas dari indonesia.


 gambar: from Zero to Hero

 gambar: messi malaysia =)



 gambar: waterpark

mlm tue, party pulak . temanya A Night of a million hats ..


 gambar: makan banyak2

 gambar: show daripada Ainan Tasneem,also an independent
herbalife distributor. supervisor jugak pulak tue.

 gambar: Chicken Dance daripada TAB Team

 gambar: haha , maher zain datang melaysia, disebabkan tak biasa dengan 
cuaca malaysia tiba-tiba jadi tinggi lampai

 gambar: topi paling menarik , BOXMAN ! yeaahh !!!
AHHA WORK OUT !!

 gambar: kami semua jumpa dengan ramai orang2 yang hebat,
banyak sangat belajar dari mereka.

 gambar: dan tidak lupa juga ibu rasidah daripada Indonesia. 
Dulu hanya seorang BIDAN , tukang sambut anak lahir.Kini , doing herbalife and rata2 income rm100k++ sebulan.Herbalife really changed people's life.

yang nie aku nak share sikit , time aku tgh belek2 gmbr nie aku tgk dorang nie muka ketat2 je time borak2.so , terterbitlah satu sketsa ntah pape aku buat ..


#al kisah bermula , secara tiba-tiba dengan tidak sengaja
#tiba-tiba aja agenda cabar-mencabar berlaku , entah macam mna ?




 #Oh, nak sampai BMI 23 eh ! mudah je ! hehe



#Masing2 muka nak ketat je




#HAHA , TU DIA ! DEMAND TINGGI WOO ! Boleh ke Salim ?
#*Cerita hanyalah rekaan semata-mata, tapi kisah benarnya salim mmg naik smgt nak keep losing weight lepas brother tue beri nasihat dekat dia.


terbakar salim ! pasni mesti nak lose weight banyak2 kan salim ? go go lah salim.


dekat event kita bukan setakat belajar something new , kita pun dapat meet more new people with different story. sebagai contoh dengan abang nie (seperti gambar diatas) my friend, really inspired untuk lose more weights dengan lebih laju dan sihat ! see .. sebab maybe dia jumpa orang yang paling sesuai untuk bantu beri semangat dekat dia(selain aku) untuk betul2 serius losing weight. nak losing weight mana boleh sorang2 der , support mentally pun kena ada. sebab tulah herbalife nie special , sbb kita bukan sekadar ada coach , kita pun ada event untuk customer2 kita .. so , datang je pastu anda akan tahu bagaimana !    


15hb april
sambung dengan training. antara yang best adalah training yang disampaikan oleh mill team muda Amalina peter. dia ceritakan macam mana dia lakukan bisnes herbalife with internet. so , amazing. bagi yang tak pergi mmg rugilah. lagi2 yang student buat herbalife , banyak perkara diajar kat situ ..



gambar: we are all together ! =)


we have learn so much and had a lot of fun dekat sana. actually , Zero 2 Hero kali ini mmg syok habis. dah lah trainingnya best , banyak belajar , makan banyak (even yang tengah lose weight pun ambil cuti untuk lose weight) , and enjoy je sentiasa .. so, next event yang aku and kawan2 nie akan pergi , EXTRAVAGANZA !! so , are you joining us ? 


gambar: ramai woo yang akan attend. nie extravaganza tahun 2010 !
lagi ramai new people yang korang semua boleh jumpa. 
joining me or not ? decide now ! Event yang akan change your life !


nih aku tinggalkan video recap Zero2Hero hari tuh .. enjoy ! WAJIB TENGOK OK !! 



salam semua

Wednesday, 11 April 2012

Apa itu Herbalife di sudut perniagaan ? WAJIB BACA !

salam semua


gambar: haa , bila sebut pasal perniagaan or kerjaya 
mesti korang pikir macam nie kan ? =)


normally , went we doing something people always start asking to us with this kind of questions. "what are you doing ? Are there really work for you ? Is it really beneficial ? How it is work ? ...


this sort of question always come around to me again and again .. so , today i want to clarify your thinking. mungkin tak semua bakal terjelas sbb aku hanya berbekalkan ilmu yang tak seberapa ini. yeaahh , i'm still new with HERBALIFE. but i will try my best.


pertama-tamanya , apakah itu perniagaan herbalife ? 
yeahh , mmg ramai tanya aku benda ini " mar , herbalife tue apa ? " , berulang-ulang kali pulak tue tanya .. sampai kadang2 tue x terjawab aku .. sebab macam2 sangat pertanyaan .. so , rasanya kali ini aku akan perjelaskan sedikit .. 


in my opinion , actually , herbalife ini adalah salah satu cabang untuk perniagaan sendiri. erti kata lain , bukan pekerjaan makan gaji atau bekerja sebagai kuli. faham x kat situ ? 
selain itu herbalife ini juga adalah perniagaan yang bercirikan "tiada bos yang meng"kuli"kan kita mahupun mempunyai pekerja yang boleh dipecat". means , kita tiada bos dan kita tiada pekerja. seronok tak bisnes macam ini ? bagi aku , kurang seronok jugak lah. yela , bisnes apa kalau x ada bos dan pekerja ? x nampak macam alam kerjaya. tapi nak buat macam mana ? dah itu antara kelebihan herbalife. terima jelah but believe me , mostly orang dewasa yang kini TELAH ataupun SEDANG berkerjaya as makan gaji or bekerja dengan orang mereka lebih prefer untuk adakan perniagaan sendiri. reasonnya kenapa ? 


1. lebih kelapangan masa. mungkin untuk masa bersama keluarga or maybe masa berehat. 


2. mungkin "tekanan" ke atas mereka dapat dikurangkan. yela , mana taknya kalau dah asyik kena dengan bos. kerja tak bagus , ofcourse lah bising.. kerja bagus , takdenya nak puji lebih2 or berterusan mungkin takut-takutnya kita terlebih-lebih sehingga kerja kita kurang produktif dek hanyut kerana pujian yang melambung.


3. last but not least income. why ? semua orang tahu right pintu rezeki itu 9/10 datangnya daripada perniagaan. even company besar pun , penjanaan kewangannya datangnya daripada client yg berjaya dirunding oleh "promoter companylah"(entah betul ketidak, main hentam je aku).jelasnya lagi, mereka menjalankan perniagaan bukannya kerja mereka semata-mata bancuh simen dan siapkan satu bangunan. mereka juaga perlu bersaing bagi mendapatkan tender2 bagi menlaksanakan sesuatu projek.ayat mudahnya, mereka pun melaksanakan sesi berurus niaga seperti salesman yang kena berusaha keras mendapatkan pelanggan dan menhadapi persaingan dengan company lain. selain itu , bila kita adakan perniagaan sendiri , segala-galanya adalah hak kita dan setiap per inci daripada sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besar perkara menjadi hak kita.income pun semua kepada kitalah.so, nak dapatkan income yang besar kenalah mengadakan perniagaan sendiri. kalau kita lihat geng-geng kita sendiri , iaitu kawan-kawan saya yang ambil asasi engineering dan sains(kedoktoran).masing-masing belajar sungguh-sungguh gila tahap gaban semata-mata hendak mengejar masa hadapan yang lebih cerah.mungkin dari sudut INCOMENYA BESAR dan kerjayanya pun ada "GAH" pada namanya(maksud aku versetail lah, engineer kowt ! kan gempak bunyinya). tapi sedar atau tidak sedar , end up , semua itu berlaku setelah korang sudah punya firma sendiri (bagi engineering) ataupun klinik or poliklinik sendiri (bagi doktor) erti kata lain back to the BUSINESS.(ehh aku kata macam nie tak bermakna tak kena belajar tau, belajar tue tetap satu kewajipan. engineering antara cabang ilmu.so jadi fardhu kifayaj bagi kita untuk mempelajarinya.) Dan tak dinafikan ada sesetengah mempunyai income yang besar dengan hanya makan gaji. sebagai contoh, bagi sesiapa yang dapat kerja yang company bagus-bagus macam SLUMBERJER (ala yang company untuk engineer2 yang syarikatnya dari negara luar tue, ntah betul ke tidak ejaan aku).. rata-rata income dapat around rm4k-8k kalau x silap dengar lah. or maybe besar lagi. yela company besarkan .. tapi itu pun setelah korang dilatih semula beberapa tahun walaupun dah ada degree yang memakan masa 3-4 thaunn untuk mendapatkan nya. belum kira yang ambil master and phd.dan sekali lagi nak latih semula dengan korang tue bukannya makan masa 3-4 bulan tapi around 2-4 years kowt(kalau x silap sekali lagi). so , quite a long time kan .begitu jugak ngan doktor, kerja kerajaan pun memang agak masyuk. tapi toksah ceritalah , masa memang ketat tahap gaban. siang mmg kena kerja. malam pula ready for on call. tue kalau doktor biasa, doktor pakar pulak ? em , penah dikira , satu hari dorang just ada masa around 2-3hours je untuk makan and tido. masa untuk family ? toksah ceritalah. just nak cerita sikit, with herbalife  2-4 tahun tue adalah tempoh yang sangat lama untuk belajar demi mendapatkan income sedemikian.kalau income around 4k-5k boleh dapat dalam tempoh 3-5 bulan sahaja.tapi , kena pahamlah kan ini perniagaan sendiri, pergi sana sini minyak sendiri , mana ada company bayar.medication pulak , sendiri jugak tetapi yang bestnya dengan herbalife we become more HEALTHIER so toksah risau sangat kat tang medication tue.so, mana cukup income macam tue.kena lebih sikit maybe around rm12k and above, tapi ikut keperluan jugak lah . bagi aku rm2k sgt2 besar dah.yela kau akukan student mana blanja byk sgt.hehe.nak share sikit kami ada yang sudah 4tahun alhamdullilah last month income 45k , 53k , and even more .. and ada seorang tue , masih lagi student and dah stay with herbalife selama 5tahun and merupakan antara student paling lama with herbalife and last month income is around 70k .. ini yang 3-4 tahun. yang 1bulan-2tahun macam mana pulak ? income meraka around rm800-rm30k. so , why not kita spend 4 tahun kita dalam perniagaan persendirian herbalife instead makan gaji. bagi yang tidak berminat tue , terpulanglah. sebab dorang mmg antara orang yang paling layak untuk mengisi kekosong dalam company2 yang bagus tue, mungkin sebab dorang cemerlang dari segi kecemerlangan akademik malah pada ko-kurikulum juga di universiti dan kita semua sedia maklum , tempat2 sedemikian sememang terhad.bukan semua orang yang belajar engineering boleh dapat. silap-silap yang pandai tue pun x dapat sebab tempat dah terlalu terhad. even permintaan pada student politeknik lebih banyak berbanding degree disesetengah company sebab mereka lebih mahir pada praktikal berbanding kita. so , pilihan terletak ditangan anda . untuk ini aku nak tinggalkan korang satu quote nie, 


   " You don't have to be great to start something, 
     but you have to start doing something to be great"

macam mana pula dari segi risiko ? haa , nie aku nak habak. Nak buat herbalife , DO IT AT YOUR OWN RISK ! . ada paham ? segala keputusan anda , adalah tanggungjawab anda . seram tak bunyinya ? seramkan ? aku pun dengar macam cuak je . yela , dah lah kata herbalife nie perniagaan sendiri , ofcourse lah kalau rugi kena tanggungsendiri. TETAPI ! its ok. berdasarkan cerita-cerita pengalaman yang aku kutip daripada orang2 yang lebih asam dan garam dalam kehidupan mereka, herbalife is the business yang sangat rendah risikonya . even modal pun sekurang-kurangnya hanyalah rm98. macam aku modal permulaan aku rm2400. kalau orang yang memang ada perniagaan besar rm2k-4k tue adalah sikit sangat.ciput je.tapi katakan lah kalau terrugi tetap rugilah kan , sapa tak sedih kalau hilang duit kan ? even seringgit pun aku sedih. rezeki kowt ~ tetapi jangan risau nanti aku cerita kenapa sambung je baca.berbaloi tak kalau pelaburan(yang actuaaly pelaburan yang sangat kecil) sedemikiaan boleh berikan kepada kita income yang sangat luar biasa seperti yang aku sebut tadi.sangatlah sikit modalnya.. 

gambar: this is my first royalty , just royalty. not even counted for my profits thats come 
from my retails. interested ? contact aku skrg. it's happen when you do it ! not just by goyang kaki. 
syukur sangat2 ! as student , apa korang rasa kalau dapat income macam nie ? nak nangis right ?
tapi aku tak ar. =)



gambar: yang ini pula datangnya daripada downline aku.amin namanya. yeah , he is also earning money. 
with herbalife we are not just earning money just for us but we also can help others to get just like what we earn.do you believe that ? so , contact me now ! 





and even aku pun buat as student , last month herbalife already pay me rm2650 for my first royalty. hang tahu tak royalti tue apa ? royalti ini passive incomelah, hang tidur pun hang dapat duit . as long hang mula-mula bekerja kemudian hang autopilotkan kerja hang . means organanisasi anda bekerjalah ataupun nak lebih faham organisasi anda bekerja setelah hang ajar mereka macam mana untuk bekerja dengan hasil pembelajaran daripada hang. tahu tak siapa yang dapat royalti nie ? antaranya ARTIS kalau lagu mereka diputar-putarkan di corong-corong radio kah. PENULIS BUKU pada setiap bukunya dijual. merekalah yang dapat.and even , PEREKA DESIGN untuk kereta MPV pertama proton, dia mintak daripada proton supaya membayar royalti pada dia bagi setiap kereta yang dijual sebanyak beberapa percen sebagai pembayaran proton terhadap hasil kerja designingnya. bijak tak dia ? dia tak mintak wang dengan jumlah yang bulat. means cash diberi dekat situ dan habis disitu dan hanya terhad dengan bilangan itu sahaja. faham tak ? tak faham sudah..
  
so, berbalik pada risiko tadi. emm , korang semua toksah risaulah. we provide training by training untuk setiap perkara baik dari segi pengetahuan tentang produk hinggalah bagaimana nak lakukan business.jangan risau. yang penting satu je. korang kena kosong kan kepala otak korang untuk belajar, bahasa kampung saya cakap , korang mesti TEACHABLE or WILLING TO BE TEACH. even, nak jadi doktor or engineer pon kena belajar kenapa pula nak buat herbalife tak kena belajar. everything is about learning sama juga dengan our life. our life is about progession of learning sbb tue makin tua kita makin bersikap matang .. sebab kita BELAJAR ! bukan jadi bebal nak ikut perangai kita je .. tgk time kita kanak-kanak , kalau tak dapat gula-gula time pergi shopping mall dengan mak, menangis bagai nak rak kan ? sampai orang keliling pun tengok kita "merengek" macam apa. tapi sekarang ? ada buat cmtu lagi ? tak kan ? klu ada means korang tak belajar lagi lah sikap pemalu .. hish3.. so , pasal training memang dibekalkan just tinggal korang nak attend or tidak. itu hang punya management hang sendiri .

ok so, itu jelah aku nak cerita. lain-lain kali aku cerita lagi k. btw , minggu yang lepas aku ada spend dalam seminggu dekat rumah upline aku untuk belajar daripada dia macam mana nak buat herbalife FULLTIME. yela , aku nie kan tengah cuti , so skrg kenalah kerja as FULLTIME sbb tgh cuti takde nak kena belajar subjek itu ini melainkan herbalife je .. so , nanti aku storykan kat korang semua kat next entri aku . salam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...