thts me

Wednesday, 11 April 2012

Apa itu Herbalife di sudut perniagaan ? WAJIB BACA !

salam semua


gambar: haa , bila sebut pasal perniagaan or kerjaya 
mesti korang pikir macam nie kan ? =)


normally , went we doing something people always start asking to us with this kind of questions. "what are you doing ? Are there really work for you ? Is it really beneficial ? How it is work ? ...


this sort of question always come around to me again and again .. so , today i want to clarify your thinking. mungkin tak semua bakal terjelas sbb aku hanya berbekalkan ilmu yang tak seberapa ini. yeaahh , i'm still new with HERBALIFE. but i will try my best.


pertama-tamanya , apakah itu perniagaan herbalife ? 
yeahh , mmg ramai tanya aku benda ini " mar , herbalife tue apa ? " , berulang-ulang kali pulak tue tanya .. sampai kadang2 tue x terjawab aku .. sebab macam2 sangat pertanyaan .. so , rasanya kali ini aku akan perjelaskan sedikit .. 


in my opinion , actually , herbalife ini adalah salah satu cabang untuk perniagaan sendiri. erti kata lain , bukan pekerjaan makan gaji atau bekerja sebagai kuli. faham x kat situ ? 
selain itu herbalife ini juga adalah perniagaan yang bercirikan "tiada bos yang meng"kuli"kan kita mahupun mempunyai pekerja yang boleh dipecat". means , kita tiada bos dan kita tiada pekerja. seronok tak bisnes macam ini ? bagi aku , kurang seronok jugak lah. yela , bisnes apa kalau x ada bos dan pekerja ? x nampak macam alam kerjaya. tapi nak buat macam mana ? dah itu antara kelebihan herbalife. terima jelah but believe me , mostly orang dewasa yang kini TELAH ataupun SEDANG berkerjaya as makan gaji or bekerja dengan orang mereka lebih prefer untuk adakan perniagaan sendiri. reasonnya kenapa ? 


1. lebih kelapangan masa. mungkin untuk masa bersama keluarga or maybe masa berehat. 


2. mungkin "tekanan" ke atas mereka dapat dikurangkan. yela , mana taknya kalau dah asyik kena dengan bos. kerja tak bagus , ofcourse lah bising.. kerja bagus , takdenya nak puji lebih2 or berterusan mungkin takut-takutnya kita terlebih-lebih sehingga kerja kita kurang produktif dek hanyut kerana pujian yang melambung.


3. last but not least income. why ? semua orang tahu right pintu rezeki itu 9/10 datangnya daripada perniagaan. even company besar pun , penjanaan kewangannya datangnya daripada client yg berjaya dirunding oleh "promoter companylah"(entah betul ketidak, main hentam je aku).jelasnya lagi, mereka menjalankan perniagaan bukannya kerja mereka semata-mata bancuh simen dan siapkan satu bangunan. mereka juaga perlu bersaing bagi mendapatkan tender2 bagi menlaksanakan sesuatu projek.ayat mudahnya, mereka pun melaksanakan sesi berurus niaga seperti salesman yang kena berusaha keras mendapatkan pelanggan dan menhadapi persaingan dengan company lain. selain itu , bila kita adakan perniagaan sendiri , segala-galanya adalah hak kita dan setiap per inci daripada sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besar perkara menjadi hak kita.income pun semua kepada kitalah.so, nak dapatkan income yang besar kenalah mengadakan perniagaan sendiri. kalau kita lihat geng-geng kita sendiri , iaitu kawan-kawan saya yang ambil asasi engineering dan sains(kedoktoran).masing-masing belajar sungguh-sungguh gila tahap gaban semata-mata hendak mengejar masa hadapan yang lebih cerah.mungkin dari sudut INCOMENYA BESAR dan kerjayanya pun ada "GAH" pada namanya(maksud aku versetail lah, engineer kowt ! kan gempak bunyinya). tapi sedar atau tidak sedar , end up , semua itu berlaku setelah korang sudah punya firma sendiri (bagi engineering) ataupun klinik or poliklinik sendiri (bagi doktor) erti kata lain back to the BUSINESS.(ehh aku kata macam nie tak bermakna tak kena belajar tau, belajar tue tetap satu kewajipan. engineering antara cabang ilmu.so jadi fardhu kifayaj bagi kita untuk mempelajarinya.) Dan tak dinafikan ada sesetengah mempunyai income yang besar dengan hanya makan gaji. sebagai contoh, bagi sesiapa yang dapat kerja yang company bagus-bagus macam SLUMBERJER (ala yang company untuk engineer2 yang syarikatnya dari negara luar tue, ntah betul ke tidak ejaan aku).. rata-rata income dapat around rm4k-8k kalau x silap dengar lah. or maybe besar lagi. yela company besarkan .. tapi itu pun setelah korang dilatih semula beberapa tahun walaupun dah ada degree yang memakan masa 3-4 thaunn untuk mendapatkan nya. belum kira yang ambil master and phd.dan sekali lagi nak latih semula dengan korang tue bukannya makan masa 3-4 bulan tapi around 2-4 years kowt(kalau x silap sekali lagi). so , quite a long time kan .begitu jugak ngan doktor, kerja kerajaan pun memang agak masyuk. tapi toksah ceritalah , masa memang ketat tahap gaban. siang mmg kena kerja. malam pula ready for on call. tue kalau doktor biasa, doktor pakar pulak ? em , penah dikira , satu hari dorang just ada masa around 2-3hours je untuk makan and tido. masa untuk family ? toksah ceritalah. just nak cerita sikit, with herbalife  2-4 tahun tue adalah tempoh yang sangat lama untuk belajar demi mendapatkan income sedemikian.kalau income around 4k-5k boleh dapat dalam tempoh 3-5 bulan sahaja.tapi , kena pahamlah kan ini perniagaan sendiri, pergi sana sini minyak sendiri , mana ada company bayar.medication pulak , sendiri jugak tetapi yang bestnya dengan herbalife we become more HEALTHIER so toksah risau sangat kat tang medication tue.so, mana cukup income macam tue.kena lebih sikit maybe around rm12k and above, tapi ikut keperluan jugak lah . bagi aku rm2k sgt2 besar dah.yela kau akukan student mana blanja byk sgt.hehe.nak share sikit kami ada yang sudah 4tahun alhamdullilah last month income 45k , 53k , and even more .. and ada seorang tue , masih lagi student and dah stay with herbalife selama 5tahun and merupakan antara student paling lama with herbalife and last month income is around 70k .. ini yang 3-4 tahun. yang 1bulan-2tahun macam mana pulak ? income meraka around rm800-rm30k. so , why not kita spend 4 tahun kita dalam perniagaan persendirian herbalife instead makan gaji. bagi yang tidak berminat tue , terpulanglah. sebab dorang mmg antara orang yang paling layak untuk mengisi kekosong dalam company2 yang bagus tue, mungkin sebab dorang cemerlang dari segi kecemerlangan akademik malah pada ko-kurikulum juga di universiti dan kita semua sedia maklum , tempat2 sedemikian sememang terhad.bukan semua orang yang belajar engineering boleh dapat. silap-silap yang pandai tue pun x dapat sebab tempat dah terlalu terhad. even permintaan pada student politeknik lebih banyak berbanding degree disesetengah company sebab mereka lebih mahir pada praktikal berbanding kita. so , pilihan terletak ditangan anda . untuk ini aku nak tinggalkan korang satu quote nie, 


   " You don't have to be great to start something, 
     but you have to start doing something to be great"

macam mana pula dari segi risiko ? haa , nie aku nak habak. Nak buat herbalife , DO IT AT YOUR OWN RISK ! . ada paham ? segala keputusan anda , adalah tanggungjawab anda . seram tak bunyinya ? seramkan ? aku pun dengar macam cuak je . yela , dah lah kata herbalife nie perniagaan sendiri , ofcourse lah kalau rugi kena tanggungsendiri. TETAPI ! its ok. berdasarkan cerita-cerita pengalaman yang aku kutip daripada orang2 yang lebih asam dan garam dalam kehidupan mereka, herbalife is the business yang sangat rendah risikonya . even modal pun sekurang-kurangnya hanyalah rm98. macam aku modal permulaan aku rm2400. kalau orang yang memang ada perniagaan besar rm2k-4k tue adalah sikit sangat.ciput je.tapi katakan lah kalau terrugi tetap rugilah kan , sapa tak sedih kalau hilang duit kan ? even seringgit pun aku sedih. rezeki kowt ~ tetapi jangan risau nanti aku cerita kenapa sambung je baca.berbaloi tak kalau pelaburan(yang actuaaly pelaburan yang sangat kecil) sedemikiaan boleh berikan kepada kita income yang sangat luar biasa seperti yang aku sebut tadi.sangatlah sikit modalnya.. 

gambar: this is my first royalty , just royalty. not even counted for my profits thats come 
from my retails. interested ? contact aku skrg. it's happen when you do it ! not just by goyang kaki. 
syukur sangat2 ! as student , apa korang rasa kalau dapat income macam nie ? nak nangis right ?
tapi aku tak ar. =)



gambar: yang ini pula datangnya daripada downline aku.amin namanya. yeah , he is also earning money. 
with herbalife we are not just earning money just for us but we also can help others to get just like what we earn.do you believe that ? so , contact me now ! 





and even aku pun buat as student , last month herbalife already pay me rm2650 for my first royalty. hang tahu tak royalti tue apa ? royalti ini passive incomelah, hang tidur pun hang dapat duit . as long hang mula-mula bekerja kemudian hang autopilotkan kerja hang . means organanisasi anda bekerjalah ataupun nak lebih faham organisasi anda bekerja setelah hang ajar mereka macam mana untuk bekerja dengan hasil pembelajaran daripada hang. tahu tak siapa yang dapat royalti nie ? antaranya ARTIS kalau lagu mereka diputar-putarkan di corong-corong radio kah. PENULIS BUKU pada setiap bukunya dijual. merekalah yang dapat.and even , PEREKA DESIGN untuk kereta MPV pertama proton, dia mintak daripada proton supaya membayar royalti pada dia bagi setiap kereta yang dijual sebanyak beberapa percen sebagai pembayaran proton terhadap hasil kerja designingnya. bijak tak dia ? dia tak mintak wang dengan jumlah yang bulat. means cash diberi dekat situ dan habis disitu dan hanya terhad dengan bilangan itu sahaja. faham tak ? tak faham sudah..
  
so, berbalik pada risiko tadi. emm , korang semua toksah risaulah. we provide training by training untuk setiap perkara baik dari segi pengetahuan tentang produk hinggalah bagaimana nak lakukan business.jangan risau. yang penting satu je. korang kena kosong kan kepala otak korang untuk belajar, bahasa kampung saya cakap , korang mesti TEACHABLE or WILLING TO BE TEACH. even, nak jadi doktor or engineer pon kena belajar kenapa pula nak buat herbalife tak kena belajar. everything is about learning sama juga dengan our life. our life is about progession of learning sbb tue makin tua kita makin bersikap matang .. sebab kita BELAJAR ! bukan jadi bebal nak ikut perangai kita je .. tgk time kita kanak-kanak , kalau tak dapat gula-gula time pergi shopping mall dengan mak, menangis bagai nak rak kan ? sampai orang keliling pun tengok kita "merengek" macam apa. tapi sekarang ? ada buat cmtu lagi ? tak kan ? klu ada means korang tak belajar lagi lah sikap pemalu .. hish3.. so , pasal training memang dibekalkan just tinggal korang nak attend or tidak. itu hang punya management hang sendiri .

ok so, itu jelah aku nak cerita. lain-lain kali aku cerita lagi k. btw , minggu yang lepas aku ada spend dalam seminggu dekat rumah upline aku untuk belajar daripada dia macam mana nak buat herbalife FULLTIME. yela , aku nie kan tengah cuti , so skrg kenalah kerja as FULLTIME sbb tgh cuti takde nak kena belajar subjek itu ini melainkan herbalife je .. so , nanti aku storykan kat korang semua kat next entri aku . salam.

1 comment:

  1. Bro mind to explain kat aku pasal herbalife ni lebih lanjut?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...